Evlilik insan yaşamında en önemli etken taşlarından biridir. Bir insanın mutlu olması en önemli nedendir.. Her insan yaşamı boyunca evleneceği günü hayal ederek yaşamaktadır. Evlenmek isteyenler için çıkılan yol uzun bir yoldur. Bir ömür boyu aynı yastığa baş koyacaklardır.
Evlenmek isteyen gençler çoğunlukla günümüzde önceden tanışmış ve yaşamın her hangi bir noktasında karşılaşmış insanlardır.. Diğer bir karşılaşmalarda Aileler aracı ile birlikte bir kızı görmeye gidilir. Geleneksel yolun bu olmasına rağmen arada okul yıllarında tanışmış ve çocukluk arkadaşları ile evlilik yoluna girebilmektedir. Aile içinde tanışma faslı ve kız isteme sonrası evliliğe ilk adımlarında ailelerde onaylamış olur. Tam bu noktadan sonra evlilik yoluna ilk adım atılmış olur.
Sevgililiğin bir evre sonrası, Düğünün bir tık öncesi , Söz ve nişan törenleri özellikle gelenekler açısından kafa karıştıran bir çok detay barındırıyor. Kim kime ne almalı misafirlere ne ikram edilmeli, söz ve nişanda nasıl elbiseler giyinmeli Nasıl bohça hazırlanmalı bir çok soru ile karşılaşılabilir. Söz hakkında Bilinmesi Gerekenler…. Sevgililik sürecinde bir ilerleme katettiniz ve artık evliliğe doğru ilk adım atmak istiyorsunuz.. Bir taraftan da Artık adı koyulsun baskısı yapılır. O zaman düğüne giden yolun ilk adım olan söz kesmenin vakti gelmiş olur.
Herkes mutlu bir evlilik yapmak ister.. Tanışmanızdan nikah masasına kadarki süreçte müstakbel eşinizi tanımak için büyük bir çaba harcamanız gerekir. Evlendikten sonra da birbiriniz tanıma süreci devam etmektedir. Aslında bir insanı tanımak için bir ömür yeterli olmaz. Ancak mutlu olmak için her zaman bir yol vardır. Mutlu bir evlilik birçok kişi için günümüzde uzak bir ütopya olarak görülebilir… Böyle düşünen kişilerin tamamen haksız olduğunu da söyleyemeyiz Ne yazkki evlilik süresi uzadıkça mutluluğun önündeki engeller de çoğalıyor. Evliliğin 5 Sırrı 1. Tartışmaların Doğal Olduğunu Unutmayın. 2. Birbirinizin Güçlü Yanlarına Odaklanın. 3. Eşinizin Sizi Tamamlamasını Beklemeyin. 4. Birlikte Eğlenin. 5. Birbirinize Değer Verdiğinizi Hissettirin.
Anadolu da geleneksel olarak verilen ve kökenleri şamanizm e uzanan bir gelenektir. Eğe ve Anadolu nun bir çok yöresinde bahçelere sokaklara ve meydanlara tahta masalar ve tahta sandalyelerle gelen misafirlere ikram edilen yörelsel yemeklerden oluşur. Yemekler yörede bu konuda bilgili ve deneyimli kadınlarca büyük kazanlarda ve günler öncesinden başlayan hazırlıklar ile imece ile pişirilir. Düğün aşçıları denilen bu kadınlar imece usulü ile çalışırlar. Genelde yemek pişirmek için gerekli olan mutfak aletleri, kazanlar, siniler, yer sofraları, sofra bezleri, testiler, sürahiler, çatal-bıçaklar gibi gereçleri de temin ederler.